Beschrijving
- Appelboom ‘Jan Steen’ in het kort:
- Donkergroen, glanzend blad
- Halfstam
- Lichtroze tot witte bloesem
- Brede, rode appels met een zoetzure smaak
- Oogsten in september, eten in november
- Zelfbestuivend
- Bladverliezend
- Prachtige herfstverkleuring
- Snoeien in december
- Zonnige standplaats
- Plaats op lichte kleigrond
De appelboom ‘Jan Steen’ heeft klein, stevig, groen blad. In het voorjaar ontstaan donkerroze bloemknoppen, waarna deze boom uitbundig bloeit met prachtige lichtroze tot witte bloesem. Na de bloei ontstaan de appels, die je in september kunt oogsten en in november kunt eten. In de late herfst verliest deze appelboom zijn blad, maar niet voordat hij je tuin in prachtige gele herfstkleuren hult. Vanwege zijn rijke bloeiwijze trekt deze boom bijen, vlinders en vogels aan. Dit vergroot de biodiversiteit en brengt leven in je tuin.
Deze appelboom is zelf bestuivend, wat betekent dat hij geen andere appelboom in de buurt nodig heeft om vruchten te geven. Toch kan de aanwezigheid van een goede bestuiver in de buurt de opbrengst van deze boom vergroten. Daarvoor geschikte appelrassen zijn bijvoorbeeld de ‘Bloemeezoet’, de ‘Brabant Bellefleur’ of de ‘James Grieve’.
Wat is een halfstam appelboom?
Een halfstam boom, de naam zegt het al, is een boom die geënt is op een halve stam. In dit geval is de appelboom geënt op een onderstam. Dit leidt ertoe dat de boom minder groot uitgroeit dan in zijn natuurlijke vorm en zorgt ook voor een hogere vruchtopbrengst. Meestal ligt de stamhoogte van een halfstam tussen de 1.00 en 1.20 meter. Vanaf die hoogte groeien de takken uit de stam.
Hoe smaken de appels van de appelboom ‘Jan Steen’
De Malus ‘Jan Steen’ is een grote, sappige appel met een zoetzure smaak. De appels zijn wat breder van vorm en rood van kleur. Na de oogst in september zijn de appels eerst nog hard en zonder geur. De smaak wordt na het plukken en bewaren beter, waardoor hij in november heerlijk is om te eten. Daarnaast is deze appel ook zeer geschikt om mee te koken of om rauw te verwerken in bijvoorbeeld een salade. Ook is deze appel goed te bewaren, wat wel zo prettig is bij een rijke oogst.
Hoe onderhoud je de appelboom ‘Jan Steen’
Deze halfstam appelboom snoei je één keer per jaar in december terug. De boom staat dan niet in blad, waardoor je goed zicht hebt op de vorm waarin je hem wilt houden. Ook is het snoeien van de boom belangrijk om de vruchtopbrengst te vergroten. Een luchtige boomkroon draagt hieraan bij, omdat er dan genoeg zonlicht bij de vruchten kan komen. Ben je nog niet zo ervaren met het snoeien van fruitbomen? Geen probleem. Bij het bezorgen en plaatsen van jouw boom, ontvang je van ons gratis een snoeiadvies.
Wat is de beste standplaats voor de appelboom ‘Jan Steen’
Deze appelboom staat het liefst op lichte kleigronden. Plaats hem op een zonnige plek in de tuin. Hoe zonniger de plek, hoe zoeter en groter de appels.