Beschrijving
Perenboom ‘Pyrus Williams’ in het kort:
- Donkergroen, glanzend blad
- Hoogstam
- Witte bloesem
- Smakelijke handperen
- Zelfbestuivend
- Oogsten in september
- Bladverliezend
- Prachtige herfstverkleuring
- Snoeien in december
- Doet het goed op lichte kleigrond
Deze boom heeft klein, stevig, groen blad. In het voorjaar bloeit hij uitbundig met prachtige witte bloesem. Na de bloei ontstaan de peren, die in september rijp zijn en geplukt kunnen worden. Bovendien is deze perenboom zelfbestuivend, wat betekent dat hij geen andere perenboom in de buurt nodig heeft om vruchten te geven.
In het najaar heeft deze boom een fraaie herfstverkleuring in gele en rode tinten. Vanwege zijn rijke bloeiwijze trekt deze boom bijen, vlinders en vogels aan. Dit vergroot de biodiversiteit en brengt leven in je tuin.
Wat is een hoogstam perenboom?
Een hoogstam boom, de naam zegt het al, staat op een hoge stam. In dit geval is de perenboom geënt op een onderstam. Dit leidt ertoe dat de boom minder groot uitgroeit dan in zijn natuurlijke vorm en zorgt ook voor een hogere vruchtopbrengst. Meestal ligt de stamhoogte van een hoogstam tussen de 1.80 en 2 meter. Vanaf die hoogte groeien de takken uit de stam. Wij bieden deze bomen in diverse hoogtes aan variërend van 3 tot 4 meter gemeten vanaf de grond tot de top van de boom.
Hoe smaken de peren van de perenboom ‘Pyrus Williams’?
De Williams peer is wellicht nog bekender onder de naam Bartlett peer en staat bekend om zijn geweldige smaak. Deze peren zijn middelgroot en langwerpig van vorm en donkergroen van kleur met bruine roestvlekjes op de schil. Wanneer de Williams peren rijpen, worden ze goudgeel van kleur. Het vruchtvlees is roomwit, zeer sappig en smelt op de tong. De smaak is zoet met een klein zuurtje en daarnaast heeft deze peer een sterk aroma.
Deze peren zijn zalig direct uit de hand of om toe te voegen aan een salade. Maar je kunt ze ook goed verwerken in de keuken, bijvoorbeeld door ze te grillen, te pocheren of ermee te bakken. Zo gebruikt Ursula ze het liefst voor haar recept van Gevulde peren met chocoladesaus. Een wellicht minder voor de hand liggende combinatie, maar o zo lekker is deze Zoethout rijstpudding met gepocheerde Williams peer. Bovendien worden deze peren al jaren gebruikt om de bekende Prinz Williams perensnapps te maken.
Hoe onderhoud je de perenboom ‘Pyrus Williams’?
Peren hebben doorgaans minder onderhoud nodig dan andere fruitbomen. Snoeien of uitdunnen doe je één keer per jaar, liefst in de winter. De boom staat dan niet in blad, waardoor je goed zicht hebt op de vorm waarin je hem wilt houden. Het uitdunnen van de boom is belangrijk om de vruchtopbrengst te vergroten. Een luchtige boomkroon draagt hieraan bij, omdat er dan genoeg zonlicht bij de vruchten kan komen. Ben je nog niet zo ervaren met het snoeien van fruitbomen? Geen probleem. Bij het bezorgen en plaatsen van jouw boom, ontvang je van ons gratis een snoeiadvies.
Wat is de beste standplaats voor de perenboom ‘Pyrus Williams’?
Dit is een makkelijke boom, die graag op lichte kleigrond staat. Wel is het belangrijk dat de grond goed vocht doorlatend is, want deze boom heeft een hekel aan natte voeten. Plaats hem het liefst op een een zonnige plek in de tuin, want hoe zonniger hij staat, hoe sappiger de peren.
Dol op fruit uit eigen tuin? Bekijk dan ons volledige assortiment hoogstam fruitbomen.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.